neděle 4. června 2017

Dovolená na balkóně

Posledních několik teplých dní přímo lákalo k tomu začít si užívat slunných paprsků, krasného počasí a blížícího se léta. My jsme se nemohli nabažit a snažili jsme se prožít každou volnou chvílí venku. 


Všechny městské parky a zahrady přátel jsou krásně rozkvetlé a plné zeleně, avšak ani náš balkon nezůstává pozadu. Na keřích bobulovin se rýsují první plody, bylinky se rozrostly do plné síly, předpěstované sazeničky jsou již přesazeny a dělají nám radost, jako celý náš balkón, kterému nepochybně, také velmi pozitivně přispělo počasí posledních dnů. Prostě náš balkón nám roste před očima, z čehož mámě velkou radost a vy, kteří s námi sadíte a předpěstováváte máte radost stejnou, ne-li větší pokud je to Vaše první sezona.

Když už naše balkóny, terasy a zahrady jsou krásně rozrostlé, slunné dny jsou již tady a léto se nezadržitelně blíží je tu čas odměny za naší několika-měsíční práci a přípravy. Pojďme si naplno užívat náš venkovní prostor!

Náš balkón je na jižní světové straně, takže již od rána je zde krásně teplo a slunečno, což nás každoročně vybízí začít zde se snídaní a kávou. Věřte nebo ne, ale taková ranní snídaně za doprovodu zpěvu ptáku, ranních slunečních paprsků Vám bude chutnat úplně jinak. Nemusíte se ani bát a můžete se pustit do velké anglické snídaně a užít si celé ráno, možná i dopoledne na Vašem balkóně.


Recept:
4 menší klobásky / párečky
2 vajíčka
4 plátky anglické slaniny / nebu šunky (záleží na Vás, né vždy máme všechno potřebné doma)
4 plátky sýru 
4 žampionové hlavičky
10-12 cherry rajčátek na větvičce
6 lžiček olivového oleje
4 plátky pečiva

Pokud patříte k těm co si rádi přispí anebo vynechávají snídani a raději si dají tak trochu vydatnější oběd, tak i Vy můžete strávit velmi příjemné chvíle ve vašem venkovním prostoru. My jsme se jednoho dne rozhodli si ugrilovat burgery, které nejsou úplně náročné na přípravu a celkové grilování nezabere mnoho času, ale zážitek z toho budete mít obrovský. Ono rozpalování grilu, příprava pokrmu a celkové grilování v příjemné společnosti Vám navodí pocit dovolené, ačkoliv je třeba jenom víkend.


Recept:
2 sezamové housky
500g mletého hovězího masa
4 plátky sýru
1 velké rajče / 4 malé cherry rajčata
Ledový salát / mix salátů (jen pro dochucení)
Několik stroužků česneku (záleží na Vás, doporučujeme 4)
Sůl a pepř

Hovězí maso smícháme s prolisovaným česnekem a olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pořádně promícháme a vytvoříme dvě placky. Necháme cca 20-30min odstát, mezitím si rozpálíme gril. Připravíme si housky, rajčata, salát a sýr. Dáme maso grilovat po cca 15min na přímém žáru (220°C) je maso akorát a vše naskládáme do housky. Hotovo.

Když neradi trávíte čas venku v parném počasí anebo máte jiné plány přes den, ale večer by jste si rádi užili Váš balkón, tak i pro Vás máme tip. Míchané drinky, který připravíte pomocí Vašich bylinek a rostlinek, které Vás obklopují, pro začátek si můžete připravit mojito s vlastní mátou a budete více než nadšení z toho jak chutná.


Recept:
Lžíce třtinového cukru
Půlka limety
2 snítky máty
2 díly perlivé vody (9 cl)
1 díl rumu (4,5 cl)
4 kostky ledu / ledovou tříšť

Do vysoké skleničky dejte polévkovou lžíci třtinového cukru, polovinu limety, snítky máty. Jemně pomačkejte. Přidejte jeden díl rumu a kostky ledu anebo ledovou tříšť a jeden díl perlivé vody. Dobře promíchejte. Tip: mátu před použitím promněte v dlaník, aroma se tak lépe uvolní. 

A pokud Vám to prostor, čas a počasí dovolí, můžete na balkóně strávit klidně celý den, jako takovou menší dovolenou. Můžete zkombinovat všechny aktivity zmíněné výše, doplnit je o první opalování anebo posezení v lehátku s uklidňující knížkou a nějakým dobrým drinkem a jsme si jisti, že ani na minutu nezapochybujete, že jste udělali dobře a rozhodli jste se s námi dokázat, že balkón není skladiště.

Žádné komentáře:

Okomentovat