neděle 26. srpna 2018

Pořádné léto znamená Grill'n'Drink (2)

Máme za sebou další pracovní týden a je na čase si znovu parádně zagrilovat. V minulém článku jsme Vám ukázali nenáročné a vcelku levné recepty a koktejly se kterými musíte být hvězdnými hostiteli. Dnes tady máme něco pro náročné, tak jdeme na to!


Combo No. 3 (Něco pro ty, co mají ústa z oceli)

Pikantní kuřecí špízy s medovo-limetkovou omáčkou

Cena: $$$
Pro 4 osoby
Doba grilování: 6-8 minut

Co potřebujete?

Na marinádu:
1-2 chilli papričky
2 hrsti koriandrových lístků
125ml olivového oleje
4 jarní cibulky
6 stroužků česneku
2 lžíce nasekaného zázvoru
2 lžíce cukru
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce mletého nového koření
2 lžičky hrubozrnné soli
1 lžička namletého pepře

6 řízku z vykostěných kuřecích prsou cca 150g

Na omáčku:
125g kysané smetany (20% tuku)
1/2 lžičky nastrouhané kůry z biolimetky
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky medu
1/4 lžičky hrubozrnné soli
Špetka pepře

Jak na to?

1. Chilli papričky očistíme od jader, dáme do mixéru s ostatními přísadami na marinádu a vše najemno rozmixujeme.
2. Nakrájíme maso na pravidelné proužky.
3. Marinádu důkladně promícháme s masem a necháme marinovat 2-3h.
4. Přísady na omáčku smícháme a necháme v chladu, podáváme v pokojové teplotě.
5. Maso rovnoměrně napichujeme na špízy (dřevěné nebo ocelové).
6. Rozpálíme gril na přímý silný žár a grilujeme 6-8min, jednou až dvakrát obrátíme. Podáváme teplé.



Italská klasika

Cena: $$$
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 1 minuta

Co potřebujete? 

320ml vychlazeného Prosecca
80ml Limoncella

Jak na to? 

Velice jednoduše rovnou do sklenice na víno nalijeme 20ml citrónového likéru a 80ml Prosecca. 


Combo No. 4 (Něco pro náročné)

Tygří krevety s avokádovou omáčkou

Cena: $$$$
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut

Co potřebujete?

Na omáčku:
3 chilli papričky
1 avokádo
4 lžíce kysané smetany (20% tuku)
4 lžíce majonézy
2 lžíce nasekaného kopru
1 vetší stroužek česneku
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1/4 lžičky namletého pepře

Na marinádu:
1 prolisovaný vetší stroužek česneku
1 lžička mleté papriky
3/4 lžičky hrubozrnné soli
1/2 lžičky mletého kmínu
1/4 lžičky mletého pepře

1kg tygřích krevet, loupaných, zbavených tmavého střívka, s ocasní částí
Olivový olej

Jak na to?

1. Rozpálíme gril na přímý silný žár.
2. Všechny přísady na omáčku smícháme a rozmixujeme na hladkou hmotu.
3. Přísady na marinádu promícháme ve větší míse.
4. Grilujeme na přímém silném žáru pod poklopem 2-4 minuty, jedenkrát obrátíme.


Caipifruta 

Cena: $$$$
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 5 minut

Co potřebujete? 

10cl Cachaça
Ovoce dle Vaší chuti, my doporučujeme kiwi
4 lžicky třtinového cukru
Ledová tříšť

Jak na to? 

Do nižších sklenic rovnoměrně rozmístíme nakrájené ovoce a cukr a pomačkáme tloučkem. Sklenici doplníme ledovou tříští a zalijeme Cachaça, tu lze nahradit i bílým rumem. 
Tak co, vyplatí se nemít balkon jako skladiště?

1 komentář:

  1. Taky milujeme grilování :-) . Doufala jsem proto, že vybereme nový gril do léta, ale nepovedlo se. Pořád váháme mezi plynovým a elektrickým z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . I když jsem našla na internetu různé diskuze a rady, tak by mě spíš zajímala osobní zkušenost, i když beru, že každému může vyhovovat něco jiného.

    OdpovědětVymazat