Nejen na balkónech jsme se celou sezónu snažili vypěstovat různé druhy bylinek a zeleniny, avšak co s úrodou v nacházejících měsících, obzvlášť sklizené bylinky rychle vadnou a ztrácejí svou dochucovací moc. Co zejména s bylinkami, kterých máme po sezóně hodně? Během léta byly bylinky skvělým čerstvým dochucovadlem našich jídel, grilovaných pokrmů a salátů, ale teď je potřeba hromadně sklidit a zužitkovat, to co jsme se vypěstovali, aby naše práce nepřišla vniveč.
Tady je pár velmi jednoduchých a jedinečných tipů jak zpracovat naše přebytky.
Bazalkový olej
Jak sami dobře víte, bazalka velmi rychle vadne a výroba domácího bazalkového oleje je skvělý způsob jak ji zužitkovat. Kromě salátů ho lze také využít k zakápnutí pokrmů z bílého masa, ryb, rajčat, na vejce, pečivo a ozdobení zeleninových polévek.
Co potřebujeme:
3 velké hrsti purpurové nebo zelené bazalky
500 ml kvalitního olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z limety
5 oloupaných stroužků česneku
Dobře očištěné bazalkové listy jemně natrháme a společně s citronovou šťávou a stroužky česneku mírně upěchujeme do připravené nádoby. Následně zalijeme olejem, aby vše bylo ponořeno a olej sahal minimálně 1 cm nad ně. Nádobu uzavřeme a vložíme do lednice na 5 dní. Po uplynutí doby, olej necháme při pokojové teplotě odstát a pak zcedíme do připravené nádoby. Olej by se měl cca do 2 týdnů spotřebovat. Celou dobu jej uchováváme v chladu.
Tip: Citronová šťáva nám pomáhá zvyšovat trvanlivost, jelikož bylinky jsou náchylné na různé plísně a rychlé tlení, a proto na ni nezapomeňte.
Bylinkové máslo
Momentálně se kolem nás víří situace kolem stoupání cen másla :), ale tohle není něco co by nám mělo znepříjemnit si vyrobit domácí bylinkové máslo z našich bylinek. Věřte nám, domácí bylinkové máslo z Vaší snídaně udělá úplně něco jiného, než na co jste zvyklí. Také pomalu se rozpouštějící bylinkové máslo na ugrilovaném steaku, anebo upečeném mase, dodá výslednému pokrmu tu správnou tečku.
Co potřebujeme:
250 g másla (kvalitní máslo je základ, vyberte si opravdu velmi dobré a kvalitní máslo)
mořskou sůl
1 lžička kůry z citrónu
2 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z limety
Svazek petrželky
Svazek pažitky
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Dále si nasekáme bylinky na jemno a připravíme si nastrouhanou kůru z citrónu - nezapomeňte, že kůru budete jíst, takže buď zvolte dražší biocitrón anebo běžný citrón důkladně omyjte. Vše následně smícháme a dochutíme solí dle libosti. Změklou dobře promíchanou máslovou směs vložíme na potravinářskou fólii a zatočíme do tvaru válečku, konce "zatočíme". Pak váleček vložíme do lednice zpět ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na hrubé plátky. V mrazáku vydrží až 3 měsíce, ale v lednici vydrží chvíli, jelikož ho budete chtít podávat ke všemu. :)
Domácí pesto
Toto je opravdová lahůdka pro milovníky italské kuchyně a jeden z nejlepších způsobů jak si uchovat vůni a chuť Vaší vlastní bazalky, opět můžeme libovolně kombinovat různé druhy bazalek.
Co potřebujeme (cca 200g / pro 4 osoby):
2-3 svazky bazalky
1-2 stroužky oloupaného česneku (záleží jak moc máte rádi česnek)
15 g piniových oříšků
mořská sůl
40 g strouhaného parmazánu
20 g strouhaného sýra pecorino
40 ml olivového oleje
Bazalkové listy pořádně omyjeme smícháme s prolisovaným česnekem, nastrouhanými sýry, oříšky, solí a olejem. Jako správní gurmáni by jste měli celou směs pomalu drtit v hmoždíři, bude to určitě náročnější a stylovější, ale pokud tohle není Vás cíl a tolik času taky nemáte, použijte tyčový mixér. Konzistence bude trochu jiná, ale chuť bude stejně skvělá.
Pracujte se surovinami rychle, aby směs nezoxidovala a pesto se Vám brzy nezkazilo!
Tip: Pokud pesto nebude ihned potřebovat, doporučujeme dále zakápnout olivovým olejem, uschovat v chladničce a použít později. Pesto se uleží a všechny chutě se pěkně propojí.
Ačkoliv sezóna pomalu končí, domácí bylinkové produkty z naší sklizně ještě dlouho po kompletní sklizni nám budou připomínat, že se vyplatilo nemít z balkónu skladiště.
Žádné komentáře:
Okomentovat