Máme tady léto, začaly prázdniny, dovolené a celkově následující dva měsíce nás tak celkově trochu přibrzdí v běžném tempu. Nastal čas užívat si slunných a teplých dnů s přáteli nejen na našich balkónech, terasách, zahradách, prostě venku. Nás teplé a slunné dny vždy vyburcují k výletům, procházkám, ale i ke grilování. Takové grilování, kouř z rozpálených briket a vůně pomalu grilovaného masa se sklenou nějakého letního drinku je prostě chvíle, kdy víte, že si právě užíváte léta naplno a s chutí.
O přípravě venkovního posezení a správné volby grilu jsme již psali před pár týdny, takže by jste už měli být také připraveni a můžete se nadále plně začíst do dalších tipů jak a co na gril. Pokud ještě připraveni nejste, nic se neděje, ještě máte čas vše dohnat a stihnout pozdní začátek grilovací sezóny a proč rovnou nezačít s receptem níže.
Pokud si opravdu chcete užít grilování a pojmout to jako zážitek, večerní program, prostě si to chcete užít, zapomeňte rovnou na párky, klobásy, předmarinované maso z obchodu a celkové vyumělkované marinády ze sáčku. Promyslete si co by jste si dali, pořádný flák masa, mořské plody, rybu anebo zeleninu. Je toho plno, takže proč to vše odbýt předmarinovaným kuřecím masem. Nic proti němu nemáme, ale nebude to zážitek a nikoho tím neohromíte, ale pokud se po takovém grilování můžete utlouct, prosím s chutí do toho.
Když máte perfektní, čerstvé maso a další suroviny, tak nejen, že grilování bude jedna radost, ale hlavně ten výsledek. Určitě ohromíte nejen přátele, ale i sami sebe, jak se Vám to povedlo. Tak jdeme na to:
Recept (pro dva):
Grilované žampiony, mrkev a česnek
2 hlavičky česneku
6 žampionů
6 mrkví
Odřízneme vršek hlavičky česneku, tak aby byly vidět jednotlivé stroužky. Celé zakápneme olivovým olejem, opepříme, osolíme, zabalíme do alobalu a necháme min 20 minut v klidu. Následně grilujeme v alobalu cca 6 minut na nepřímém žáru, dokud stroužky lehce nezhnědnou.
Žampiony můžeme rozříznout napůl, menší kousky můžeme nechat v kuse, opepříme, osolíme, klasicky zakápneme olivovým olejem a necháme min 20 minut odstát. Žampiony pustí zadržovanou vodu a budou se lépe grilovat.
Asi nejzajímavější je grilování mrkví, upřímně, i my jsme byli skeptičtí ke grilováním této zeleniny, ale určitě to vyzkoušejte, nebudete litovat. Grilovaná mrkev je výtečná!
Mrkev očistíme a dáme vařit do horké lázně, vaříme v osolené vodě dokud mrkev nezměkne, ale nesmí být rozvařená. Mrkev vyjmeme a vložíme do studené vody s ledem, aby došlo k okamžitému ochlazení, slijeme a necháme v klidu odstát. Mezitím si připravíme marinádu, a to následovně. Rozpustíme čtvrtku másla, dvě lžíce medu a lžíci balzamikového octa a decentně osolíme. Přidáme pár kapek pomerančové šťávy a očištěnou a nastrouhanou pomerančovou kůru. Marinádou potřeme vychladlé mrkve a necháme několik hodin odstát. Zbytek marinády si necháme na grilování a závěrečné servírování. Grilujeme na středně přímém žáru cca 5 minut.
Vepřová krkovice (s kostí) marinovaná v česnekové pastě
2 vetší mírně prorostlé plátky vepřové krkovice (s kostí)
1 hlavička česneku
4 snítky rozmarýnu
4 snítky saturejky
Před grilováním naložíme plátky vepřového do česnekové pasty, proložíme bylinnou směsí z rozmarýnu a saturejky. Mírně osolíme, opepříme a zalijeme olivovým olejem - množství je na Vás, my zakápneme vždy více, než méně. Necháme pár hodin v klidu.
Jak na česnekovou pastu? Začátečníci netuší, zkušenější "kuchaři" ví, že česnek se na grilu velmi rychle připálí až spálí a následně zhořkne, ale česneková pasta nikoli. Takže si vezmeme několik stroužků česneku (celou hlavičku), velmi nadrobno je nakrájíme a dále čepelí nože "rozmazáváme" až se nám struktura postupně změní v pastu. Výsledek osolíme, sůl pomáhá zadržovat vodu, propojí nám strukturu pasty, velmi příjemně nám provoní maso a decentně ochutí.
Doufáme, že recept ohromí Vás i Vaše hosty, tak jako Vaše úsilí nemít balkón jako skladiště!
Žádné komentáře:
Okomentovat