Čas rychle běží, jaro a hlavně naše balkonová sezóna se kvapem blíží! Po nedávné výsadbě se nám naše okenní skleníčky začaly zvesela probouzet k životu a zelenat se co to jde. Den co den jsme pozorovali a poctivě zavlažovali naše semínka v řádcích s tužbou, že už brzy na nás vykouknou malé lístky.
Vzpomínáte, není tomu, zas tak dlouho, co jsme společně vysévali semínka salátu, rajčat a chilly papriček a už se nám objevili první klíčky, zelené lístky a dokonce pravé lístky rostlinek, je tedy čas na pikýrování!
Říkáte se, co to vlastně pikýrování znamená, bez obav, když jsme začínali naši zahradnicko-balkónovou misi, tak jsme do té doby tento výraz neslyšeli, takže rychlé vysvětlení. Pikýrování znamená tzv. přepíchnutí rostlinky. Chápeme, stále to nezní úplně srozumitelně, takže jednoduše, jakmile se vedle zárodečných lístku vyklíčených semínek objeví první pár pravých lístku je čas rostlinky přesadit do větších nádob, a to pomocí pikýrovacího kolíku (k dostaní v zahradnictví nebo hobby marketech), rukojeti lžíce anebo jídelní hůlky. Voila! Toto je pikýrování. Takže jak na to.
Jakmile semínko vyklíčí a rostlinka dosahuje výšky několika centimetrů, objeví se první pár pravých lístku. Vyjmeme ji pomocí pikýrovacího kolíku a přesuneme do předem připravené větší nádoby (my jsme zvolili květináčky z přírodních vláken, které lze rovnou zasadit do finální nádoby), kde rostlinku zasadíme hlouběji, pokud možno, aby pouze lístky vykukovaly na povrchu, a tak pokračujeme se všemi rostlinkami, které je třeba přepíchnout. Věnujte pozornost stavu rostlinek, během pikýrování, slabé anebo nemocné rostlinky rovnou vyřaďte, vyhnete se tak budoucímu zklamání s nevydařené sazeničky nebo rovnou z úhynu malé rostlinky.
Na závěr opět nezapomeneme na důkladnou závlahu a umístění na okenní parapet bohatý na světlo a teplo. Máme přesazeno a jsme zase o krok blíž k vlastním zdravým sazeničkám, které nám budou dělat radost během naší balkónové sezóny - nezapomínejte, balkón není skladiště.
Žádné komentáře:
Okomentovat