neděle 25. února 2018

Klíčky anebo jak na vitamíny v zimě

Zima nám stále nepolevuje, spíše naopak, rtuť teploměru klesá hluboko pod nulu a jen občasné slabé paprsky slunce v nás probouzí přání brzkého jara. Venkovní zahradničení prostě musí ještě počkat, ale už nyní se můžeme na jaro připravovat a přemýšlet, co si letos předpěstujeme nebo, co si pořídíme nového. Pak tato fáze zimy už nebude tak nepříjemná. My už jsme nad tím přemýšleli, na předpěstování je ještě trochu brzy, ale už jsme prostě toužili po "menším" zahradničení a tak jsme se pustili do nakličování semen.


Jedná se o poměrně starou metodu obohacující naše jídelníčky, která se postupně vrací do našich životů. Pravděpodobně fanoušci zdravé stravy, vegetariáni a vegani budou o tomto doplňku stravy dobře vědět. My jsme se do naklíčení pustili letos poprvé, protože se nám osobní "zásobárna" vitamínu pomalu vytrácela a naklíčená semínka třeba v salátu anebo na chlebu s lučinou se nám zdála jako perfektní řešení.

Klíčky
Naklíčení probíhá obdobně jako klasické předpěstování ze semínek. Doporučujeme si zakoupit semínka k naklíčení, která se objevují v lepších hobby marketech anebo zahradnictvích. My jsme si koupili klasiku - řeřichu.


K naklíčení potřebujeme semínka k naklíčení, misku, pod-misku, která zachycuje přebytečnou vodu a vatu jako výstel misky, kde rozmístíme semínka. My jsme použili mini skleníček elho, který vytvoří perfektní podmínky pro klíčení a ještě k tomu hezky vypadá. 


Pro úspěšné naklíčení musíme zajisti pouze tři životně důležité faktory: teplo, vlhko a vzduch. Obvykle celý proces trvá šest dní, ale může se mírně lišit, doporučujeme přečíst si podrobné informace uvedené na zakoupených semenech.


Tip: V mnoha případech škodí naklíčení přímé světlo, nedoporučujeme tedy umístění na slunci.

Výhonky ze sklenice
Jedná se o naklíčení trochu odlišným způsobem, který lze využít zejména pro semena osiva a luštěnin. I tato semena lze zakoupit v lepších hobby marketech anebo zahradnictvích. My jsme si pořídili čočku. Pro nás bylo překvapením, že naklíčená čočka připomíná chutí mladý hrášek. Takže milovníci čerstvě natrhané dětské pochoutky, máte se na co těšit. 


V tomto případě potřebujeme trochu odlišné věci, obstaráme si širokou sklenici se závitem (od okurek, hořčice), kterou důkladně omyjeme. Dále potřebujeme provázek nebo gumičku a kousek gázy.

Postupujeme následovně, semena umístíme do sklenice, pak zalijeme vlažnou vodou, nejlépe převařenou, až jsou semena úplně ponořena ve vodě. Přes hrdlo přetáhneme připravenou gázu a upevníme provázkem nebo gumičkou. Následně vodu přes gázu slijeme. Během dalších dní, jednou denně obsah sklenice promícháme ve vodě a slijeme, aby klíčky příliš nenasákly.

Tip: Použijte sklenici s větším hrdlem, lépe se Vám pak budou klíčky dostávat ven. Semínek vložte do sklenice radši méně, než více, při klíčení nabudou na objemu. 

Před dokončením článku jsme objevili v zahradnictví Chládek poměrně velký výběr semen pro naklíčení, jak se nám (ne)daří naklíčit nově pořízené semínka, můžete sledovat na našem instagramu.


Teď už si jen zakousnout chlebík s první čerstvou sklizní a můžeme se těšit jak na jaře vyrážíme do boje za balkóny, co nejsou skladiště.

Žádné komentáře:

Okomentovat